Cern Deneyi Sonuç Semineri Türkçe Anlatımı

Bildiğiniz gibi geçenlerde Cern ekibi Tanrı parçacığı olduğunu tahmin ettiği şeyi bulmuş olabileceklerini açıklamıştı. İşte bunu anlattıkları bir seminerin resimli ve türkçe anlatımlı halini ilgili insanlar için yazıyorum.





İşte o açıklama ;

"4 Temmuz 2012 de ATLAS deneyi, Higgs Bazonu araştırmalarındaki güncellenmiş sonuçlarının bir önizlemesini, CERN de ve görüntü bağlarıyla ICHEP' de ortaklaşa yapılan bir seminer ile sundu. Avustralya-Melbourne'de gerçekleşen ICHEP, yani Uluslararası Yüksek Eneji Fiziği Konferansı'nda bu haftanın kalan günlerinde ayrıntılı çözümlemeler de sunulacaktır. İlk sonuçlar CERN yerleşkesindeki bilim insanlarına ve genel ağ üzeirnden yayın ile dünya genelindeki yüzlerce kurumdaki meslektaşlarına gösterildi.

ATLAS sözcüsü Fabiola Ginotti "Bugün araştırmalar mümkün olacağını tahmin etmediğimiz kadar ilerlemiş durumda" dedi. Elimizdeki veride 126 GeV kütle bölgesinde yeni bir parçacığın belirgin izlerini 5 sigma seviyesinde gözlemliyoruz. LHCnin ve ATLAS'ın mükemmel verimi ve bir çok insanın olağanüstü çabası bizi bu heyecan verici duruma getirdi. Bu sonuçları son haline getirmek için biraz dhaa zaman gerekiyor. Daha fazla veri ve daha fazla çalışma da bu yeni parçacığın özelliklerini bulmak için gerekli olacaktır."


0 yorum:

Yorum Gönder