6 Ayda Bir Sigara ve İçkiye Otomatik Zam Yolda

Zam haberlerine artık alışan insanımıza yeni projeler yolda. Artık sigara ve içki ürünlerinde zam otomatik olarak verilecek. Banko zam kapıda. Henüz tasarı aşamasında olan uygulamanın zamla alakalı olduğu için düzenlemenin yasalaşması çok zor değil. Bildiğiniz gibi konu zam ise yasama yürütme organları çok hızlı hareket edebiliyorlar. 

Peki bu zam neye göre belirlenecek diyorsanız. Onu da düşünmüşler. 6 ayda bir ÜFE ( Üretici Fiyat Endeksi) ye göre belirlenecek. Bu da ortalama denileni söylüyorum %10 ila %15 arası bir zama tekabül ediyor. 

Benim anlamadığım şey bu kadar zammın üstüne insanlarda sigarayı bırakma fikri doğuyor doğmasına ama bırakmayı düşünmeyenler için daha ucuzu arama güdüsü ortaya çıkıyor. Daha ucuzu için insanlar kaçağa yöneliyor. Kaçak demek vergisiz mal demek, kaçak demek gelirinin nereye gittiği belli olmayan kimseleri zengin etmek demek. 700 lira alan bir insan ortalama 6 liradan ayda ortalama 200 lirasını sigaraya verme lüksü yok. Kaçak olayının başını almadan yaptıkları her zam, vergisiz, yasal olmayan yollarla ülkeye girmiş malların satışını arttırmakla sonuçlanıyor. 

Son sigara zamlarından sonra ben tütün içmeye başladım. Onun fiyatları bile talebin artmasıyla artmaya başladı. Düşünenleriniz için tütün nasıl seçilir, nasıl sarılır gibi bir kaç rehber yazacağım fırsat bulunca.

0 yorum:

Yorum Gönder